Der große Finale

Om weer op krachten te komen (en eigenlijk omdat het weer niet zo heel geweldig is) zijn we gisteren een dagje in Salzburg geweest. Een stad met veel historie en een mooie burcht die we hebben bezocht.

Gezicht over Salzburg vanaf de Burcht

Gezicht over Salzburg vanaf de Burcht

’s Avonds stippelen we de tocht voor onze laatste dag uit. De weersvoorspelling is goed dus we gaan voor een uitdagende tour over de Klingspitz (1988 m).

Muhlbach en Dienten zijn geen tankstation rijk dus moeten we eerst nog even op en neer naar Bischofshofen waar het dichts bijzijnde tankstation  is. De prijs maakt weer veel goed: € 1,24 voor een liter diesel. Kwart over tien zijn we in Dienten  en parkeren de auto op 300m van de Gabühel stoeltjeslift. Het weer wil nog niet echt meewerken dus zitten we als bijna enigen een kwartier in de stoeltjeslift te vernikkelen.

Het is een lange zit in de stoeltjeslift

Het is een lange zit in de stoeltjeslift

We gaan vol goede moed van start en hebben nog lang koude handen.

De kleuren van de stippen geven de zwaarte aan: Zwart is zwaar, rood is gemiddeld en blauw is licht.

De kleuren van de stippen geven de zwaarte aan: Zwart is zwaar, rood is gemiddeld en blauw is licht.

We merken al snel dat we niet de enigen zijn maar wel de snelsten! Als na een korte daling de lange klim naar de Klingspitz begint krijgen we het eindelijk warm. Vóór ons doemt een groep van minstens 30 bejaarden op die gelukkig de hoofdweg blijven volgen waar wij rechts de klim beginnen. Vol ontzag worden wij jonkies nagezwaaid. Het pad is smal en glibberig en door de koeienpoten vertrapt.

Het pad is smal en de Klingspitze nog ver weg...

Het pad is smal en de Klingspitz nog ver weg…

Hoe hoger we komen hoe harder het gaat waaien en hoe minder mensen we zien tot we weer alleen op de wereld zijn. Het kruis lijkt maar niet dichterbij te komen. Bij gebrek aan een bewirtschaftete Hütte lunchen we op het laatste bankje voordat de échte klim begint. Het pad, als je daarvan tenminste nog kunt spreken, voert ons door weiland waar je alleen droge voeten houdt als je op de graspollen weet te blijven.

In de verte zien we de sneeuw plakkaten liggen. Het gaat nu stapvoets stijl omhoog met een pauze na iedere 10 stappen. Een bordje geeft aan dat het kruis, wat nu eindelijk dichtbij lijkt te komen, nog 40 minuten lopen is. We waaien zowat van de berg maar geven geen krimp. Waar we de eerste 5 km in 1,5 uur lopen doen we over de laatste 2 tot de top één uur. Maar om 13:05 staan we dan toch op de Klingspitz!

Het kruis op de Klingspitz

Het kruis op de Klingspitz (1988 m)

 

Als we uitgewaaid zijn dalen we in rap tempo weer af. Wat in de verte een Hütte lijkt blijkt dichterbij het kleine Hochkaserkapelle.

In de Hochkaser Kapelle

In de Hochkaser Kapelle

Als we in de kapelle staan horen we buiten stemmen. Blijkt er weer een hele groep ouderen voorbij te komen die nota bene dezelfde route kiezen als wij. We gaan dus snel de groep voorbij en maken ons uit de voeten. Als we verkeerd lopen worden we weer bijna ingehaald en tot overmaat van ramp wordt de groep beneden ook nog opgewacht door de groep die we aan het begin van de wandeling ontlopen waren.

Bijna bij de bushalte

Bijna bij de bushalte

Het gevolg is dat we al om 15:30 bij de bushalte staan. Anderhalf uur wachten op de bus is niet ons ding dus lopen we in drie kwartier naar Dienten. Het uitgespaarde busgeld besteden we aan twee grote Nuss ijscoupes die er na zo’n wandeling best in willen. Een kwartiertje auto brengt ons om 17:00 u weer bij het hotel. We kijken terug op niet de mooiste wandeling (mede door het weer) maar in ieder geval wel de zwaarste!

Het hoogteprofiel

Het hoogteprofiel

De kaart

De kaart

6 thoughts on “Der große Finale

  1. Pingback: Mühlbach am Hochkönig – epiloog | Wandelpraat

  2. Pingback: Liebster award | Wandelpraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s