Wenen oktober 2015

Vrijdag 2 oktober 2015
De Wandelpraatjes nemen afscheid van hun tafelgenoten en het hotel in Hüttschlag waar we heerlijk gewandeld hebben en gaan op pad naar Wenen. De reis gaat voorspoedig en om 13u parkeren we de auto bij de P+R Hütteldorf aan de oostrand van Wenen. De metro is snel doorgrond en een uurtje later wandelen we het spiksplinter nieuwe Motel-One bij het Hauptbahnhof binnen. We hebben een klein maar superdeluxe kamertje op de 12e verdieping van een smaakvol ingericht hotel.

Motel-one bij het Hauptbahnhof

Motel-One bij het Hauptbahnhof

We eten een mega pizza en risotto bij l’Osteria vlak bij het station en liggen dan weer lekker op tijd in de heerlijke box spring.

50 cm pizza bij l'Osteria

50 cm pizza bij l’Osteria

Zaterdag 3 oktober
Om 8 uur komen de Wandelpraatjes uit bed. Ontbijten doen we in de stad want daar zijn veel café’s te vinden waar ontbeten kan worden. We lopen de 3,5 km naar het centrum en ontbijten halverwege bij Café Schwarzenberg, een écht Weens café uit 1861 en het eerste café aan de toen juist gebouwde Ringstraße. Alles gaat er in stijl met deftige obers en bezoekers. Hiervandaan lopen we richting de Altstad.

Veel groepen Chinese toeristen

De begeleidde stadswandelingen vallen direct op

Hier vinden we ook de grote winkel straten met winkels van de grote merken zoals Louis Vuitton, Burberry etc. Bij de Stephansdom worden we verleid tot het bijwonen van een concert maar we wimpelen de beste man af. Bij café Hofburg drinken we koffie en thee met wat lekkers erbij (nog geen Sachertorte, die gaan we bij hotel Sacher eten!). Hoe mijnheer Wandelpraat ook zeurt, hij krijgt Mevrouw Wandelpraat niet in de koets op het Michaelerplatz voor € 55 per 20 min.

Michaelerplatz - vertrkepunt van de koetsritjes

Michaelerplatz – vertrekpunt van de koetsritjes

Als we daarentegen weer gestalkt worden voor een concert zwichten de Wandelpraatjes wel. Ein Konzert mit Sang und Ballet. Mozart und Strauss hoe kan het anders… Morgenavond zijn we van de partij. Klassieke Muziek is overal te horen en te zien. Veel theaters en muziekwinkels. Als mevrouw Wandelpraat haar laarsjes gevonden heeft spoeden we ons naar het vertrekpunt van de Pedal Power city fietstour. Onder begeleiding van Christina, die het een beetje benauwd heeft omdat de groep met 16 fietsers wel erg groot is, maken we een mooie tocht van 15 km langs de mooiste highlights.

Met de fietstour langs het Donaukanal

Met de fietstour langs het Donaukanal

We zien o.a. het Hundertwasser haus, een appartementen complex in Gaudi stijl, erg kleurrijk!

Hundertwasser, de Gaudi van Wenen

Hundertwasser, de Gaudi van Wenen

Het is erg druk in Wenen door een demonstratie voor de vluchtelingen, waar 100.000 deelnemers op afkomen lezen we later, en de Museumnacht. Toch vinden we gemakkelijk een eettentje waar we ons haast verplicht voelen om de Wiener Schnitzel te nemen. En dat doen we dus ook! De Schnitzel is heerlijk maar met alleen een paar Peterseliekartoffel en een partje citroen erbij toch wat erg karig. We lopen de 3,5 km van vanochtend weer terug naar het hotel en hebben er een mooie dag op zitten!

Zondag 4 oktober
De Wandelpraatjes slapen vanochtend lekker lang uit. Pas om 9:30 gaan we naar beneden en besluiten in het hotel te ontbijten. De ontbijtzaal zit al vol en we worden naar de lounge verwezen. Dan gaan we op pad. Omdat we vandaag veel met de metro zullen gaan kopen we een 24 uurs kaart. Allereerst staat Schönbrunn op het lijstje. Dit mega grote en rijk versierde kasteel van Franz-Josef en Elisabeth von Beieren (beter bekend als Sissi) is erg indrukwekkend. Het is er goed druk.

Schonbrunn met al zijn pracht en praal

Schönbrunn met al zijn pracht en praal

Om kwart voor twaalf begint de Imperial Tour die ons door 22 van de 1441 (!) vertrekken voert variërend van de werkkamer van der Franzl tot de Schmuckzimmer van Suus en natuurlijk de balzaal bekend van het nieuwjaarsconcert. Vanuit Schönbrunn gaan we naar het Prater waar we een rondje in het 64m hoge reuzenrad met de op bouwketen lijkende gondels maken.

Het reuzenrad uit 1896 in het Prater

De WandelPraters in het reuzenrad uit 1896

Via de Donau gaan we weer terug richting hotel en eten al op tijd bij l’Osteria want dat was prima bevallen. In het hotel rusten we wat uit en maken ons dan klaar voor het concert wat we zaterdag boekten. Dit wordt gegeven in Palais Auersperg aan de ringweg. We mogen binnen geen foto’s maken maar we kunnen u vertellen: Het was best leuk. Een 11 koppig kamerorkest speelt, nogal op de automatische piloot, stukken die we niet allemaal herkennen maar het is erg mooi. Afwisselend komt er ook een stukje ballet en opera voorbij. En uiteraard ontbreekt de Radetskymars niet en we klappen enthousiast mee als waanden we ons op 1 januari in de Musikverein.
Een kort metroritje brengt de Wandelpraatjes weer naar het Hauptbahnhof en ons hotel. Morgen is het alweer de laatste dag in Wenen maar het “Things to do in Vienna”-lijstje wordt al korter. Er staat voor morgen een bezoek aan de Stephansdom en een stuk echte Sachertorte bij Hotel Sacher op het programma. Ook de Volksgarten moet erg mooi zijn. Het weer is in ieder geval ook morgen nog mooi dus we treffen het!

Maandag 5 oktober
Op het laatste dagje Wenen mogen de Wandelpraatjes nog een keertje uitslapen. Rond 10 uur nemen we de metro want mevrouw Wandelpraat heeft bedacht dat we een 24 uurs metro kaart zelfs nog voor het laatste ritje morgen terug naar de auto kunnen gebruiken. Dus laten we de ondergrondse ons tot midden in het centrum op het Stephansplatz afzetten. We wandelen wat rond op zoek naar een ontbijt. Als we een leuk plekje gevonden denken te hebben blijkt de enige andere bezoeker van het cafe zit “te genieten” van een dikke sigaar. Het is te klein om bij hem uit de buurt te gaan zitten dus wordt het een ander café. Het wordt Zanoni & Zanoni, een Italiaanse ijssalon waar je ook prima kunt ontbijten en lunchen. Dan gaan we de Stephansdom van binnen bekijken.

“Steffl” ofwel de 137m hoge toren van de Stephansdom

Groots maar ook erg donker en zwartgeblakerd. En eerlijk gezegd vond ons ongeoefend oog de Grieks-Orthodoxe kerk die we net daarvoor bezochten wel mooier. Via gezellige winkelstraatjes wandelen we richting Hotel Sacher voor een stuk enige echte Sachertorte. De meningen verschillen nog of het de enige echte was maar laten we het erop houden dat we een lekker stuk Sachertorte hebben gegeten! Hierna bezoeken we het Volksgarten, in hartje Wenen. De muziekpodia van de vluchtelingen manifestatie waar zaterdagavond nog 100.000 mensen naar toe kwamen zijn bijna opgeruimd. Het park was zaterdag gesloten maar nu kunnen we de prachtige variëteit aan rozen bewonderen. Via het Rathaus uit 1872 gaan we richting universiteit en uiteindelijk metrostation Alser Strasse.

Het Rathaus

Het Rathaus met zijn 100m hoge klokkentoren

Hier pakken we de metro richting hotel. Voor de laatste avond zoeken we een goed restaurant via Tripadvisor. We kiezen Hongaars restaurant “Mini“, nummer 5 van de 3098 restaurants in Wenen. Om half 8 komen we in de Marchettigasse, in een wijk waar je niet snel een goed restaurant verwacht. Binnen treffen we een intiem, modern ingericht en vooral warm (pfff) restaurant.

Interieur restaurant Mini

Interieur restaurant Mini

Drie jaar geleden begonnen als helemaal Hongaars is het nu een mix van verschillende keukens. De kaart is klein maar alles klinkt erg lekker dus is het lastig kiezen. We starten met een Prosecco. De Wandelpraatjes kiezen dan hetzelfde voorgerecht, de geitenkaas op een zalfje van walnoot en honing bedekt met rucola met stukjes appel en bietenscheuten. Hmmmm! Dit wordt gevolgd door risotto fungi met eendenborst in een saus van rode biet voor mevrouw Wandelpraat. Mijnheer Wandelpraat gaat voor de dorade. Allebei erg geslaagd! En terwijl onze Turkse rechter buren proberen de rekening zo ingewikkeld mogelijk te splitsen vergrijpen wij ons aan het toetje: Een chocoladecakeje met daarin warme uitlopende chocolade met daarbij een frambozensorbet voor Mevrouw en een luchtige mascarpone met cantuccini koekjes chocola bedekt met amandel schaafsel voor Mijnheer.

Het menu van de Wandelpraatjes in beeld

Het menu van de Wandelpraatjes in beeld

Een prachtige afsluiting van ons bezoek aan Wenen! Pas tegen middernacht liggen de Wandelpraatjes op bed.

Dinsdag 6 oktober
Na een wat onrustige nacht (het raam stond open vanwege de warmte en dan is het best een herrie) melden we ons om half 8 aan het ontbijt. Ditmaal gelukkig niet in de lounge maar een verdieping lager in de ontbijtzaal. Hierna pakken we de boel bijeen en nemen voor de laatste keer de metro naar Hütteldorf waar de auto in de P+R geparkeerd staat. Voor € 13,50 heeft de auto hier 5 dagen gelogeerd. De terugweg gaat moeizaam. We maken een excursie langs zowat alle wegwerkzaamheden van Duitsland. Na 12 uur rijden zijn we weer thuis. Het waren 10 heerlijke dagen waarin we twee uitersten van Oostenrijk hebben beleefd: De rust, natuur en boeren eenvoud tegenover de drukte in de stad en de grandeur. Zo! En nu de Sissi films maar weer eens afstoffen!

5 thoughts on “Wenen oktober 2015

  1. Wat een mooi verhaal over jullie ervaringen in Wenen. Wenen komt bij ons ook zeker op de “to do list”. Ook het verslag van de eerste dagen van jullie vakantie in Oostenrijk was prachtig en voor ons een fijne herinnering. Nog bedankt voor de gezelligheid in het Almrosl hotel in Huttschlag.
    Jullie tafelgenoten Hennie en Ida

  2. Wenen heeft ons positief verrast, ik wist niet wat ik van de stad moest verwachten maar we hebben er 4 heerlijke dagen gehad.
    Ik vind Oostenrijk een heel fijn land om op vakantie te gaan.
    Bergen en cultuur ineen was de vakantie van 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s