Pieterpad Swalmen-Venlo

Het is op één dag na weer twee jaar geleden dat we een etappe van het Pieterpad liepen, dus hoog tijd om het Pieterpad boekje af te stoffen! De vier etappes van Roermond tot Maastricht zitten erop dus vervolgen we onze route in noordelijke richting. De auto wordt in de buurt van het station van Venlo geparkeerd en we kopen twee enkeltjes voor het boemeltje naar Swalmen. Hoe werkt dat tegenwoordig eigenlijk met die OV-chipkaart? Bestaan er nog gewone treinkaartjes? Mijnheer en mevrouw Wandelpraat reizen namelijk zelden per trein. De laatste keer was, ehhh… van Maastricht naar Roermond, twee jaar geleden!17 minuten later arriveren we op Swalmen Centraal met een treintje die ze in Amsterdam “tram” zouden noemen. Mét ons stappen er nog 4 pieterpaddende dames uit waarvan er twee naar Montfort gaan en twee, net als wij, naar Venlo. Het is een paar honderd meter naar de start bij de kerk van Swalmen.

De start van deze etappe: het kerkplein in Swalmen

Na vijfhonderd meter gaat het pad rechts langs de meanderende Swalm tussen aan het zicht onttrokken nieuwbouwwijken door.

De meanderende Swalm

De route loopt voor een deel over Duits grondgebied en loopt voor het grootste gedeelte door het bos. De paden zijn lang en recht en niet altijd even spannend maar het perfecte wandelweer (onbewolkt met 18gr) maakt het wandelen weer tot een feest. Omdat we van zuid naar noord lopen hebben we het voordeel dat we de zon in de rug hebben. We worden er onderweg aan herinnerd dat we het grootste deel nog voor de boeg hebben. Mazzelaars!

Nog 413km te gaan…

De broodjes zijn op en met de zon in de rug komen we langs Café de Grens en kunnen de verleiding niet weerstaan. Een heerlijk stuk vlaai en lekker bakske koffie gaan er altijd in! De waterfles wordt gevuld en we gaan weer snel op pad. De benen doen het goed wat vast komt door het wandelweekeinde twee weken geleden in de Ardennen.

De Wandelpraatjes hebben het weer helemaal naar hun zin!

Door de aanleg van de A73 loopt het Pieterpad anders dan in het boekje staat aangegeven. Daar waar het op deze tocht soms zoeken is naar duidelijke rood-wit beschilderde bomen worden we plotseling door een enorm bord op deze aanpassing opmerkzaam gemaakt!

Niet over het hoofd te zien

Mijnheer Wandelpraat heeft een nieuw speeltje! Op de nieuwe Lumia telefoon is Outdoor Navigation  (aanrader!) geinstalleerd. En met de GPX bestanden van GPS-route.org is precies te volgen of we nog op de route zitten. Erg handig en bespaart ons enkele malen een zoektocht naar de markeringen. Wel even WiFi en Bluetooth uitzetten anders is de batterij al voor de eerste plaspauze leeg…

Het nieuwe speeltje van mijnheer Wandelpraat

Ook mevrouw Wandelpraat kan haar geluk niet op. De gouden blaren-tip van zoon Wandelpraat, een Nijmeegse 4 daagse blaren veteraan,  (“zorg dat je droge voeten houdt”) werkt geweldig. In het verleden werden de voeten vooraf met 1 cm Gehwohl ingesmeerd en was het al na 10 km prijs. Door iedere 8 km de sokken te vervangen door droge en de voeten en sokken goed met talkpoeder in te poederen is er geen blaartje te bekennen. Mijnheer Wandelpraat hoeft alleen nog het natte goedje aan de rugzak te hangen om te drogen zodat ze de volgende ronde weer droog aan kunnen.

Het droogrek

En zo bereiken we lekker moe maar zeker niet uitgeput na 23 km de auto en fantaseren we vast weer over de volgende etappe. En die gaat zeker geen twee jaar op zich laten wachten!

De route van vandaag

2 thoughts on “Pieterpad Swalmen-Venlo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s