Landgoed “De Utrecht”

Na een lange stilte,  eindelijk weer eens een blog. Meneer en Mevrouw Wandelpraat willen weer kilometertjes in de benen krijgen voor etappes van het Pieterpad. Tot nu hebben we van Maastricht tot aan Venlo gelopen dus er staan nog heel wat mooie etappes op ons te wachten.

We hebben uit het wandelboekje van de ANWB een wandeling van 12 kilometer gehaald. Deze zal ons over het Landgoed de “Utrecht” laten lopen.

Overzicht van de gelopen route

Overzicht van de gelopen route

De wandeling begint bij Cafe Restaurant “de Bockenreyder” in Esbeek.

We gaan het bruggetje over het (mini)riviertje de Reusel over en krijgen voor een groot deel onverharde paden en veel dennenbos.

Nadat we de drukke provinciale weg over zijn gestoken komt er diversiteit in de route.

Het landschap wordt gevarieerder

Het landschap wordt gevarieerder

Onderweg nemen we een koffiebreak en een krentenbol om de inwendige mens weer te versterken.

Het landgoed heeft een houtvesterij. Een onmiskenbaar punt vormt de houtvesters woning met de brandtoren (1905) naar een ontwerp van Kropholler en Staal.  De toren heeft een bekleed dak van zink en is voorzien van een spits.

De woning van de houtvesterij met de brandtoren uit 1907

De woning van de houtvesterij met de brandtoren uit 1905

Een leuk feitje is om te weten waar de naam Kinderdijk vandaan komt. In 1917 beplanten 160 Tilburgse mennekes bomen in het kader van de Boomplantdag. Vandaar de naam Kinderdijk.

Het was een stralende lente dag en heerlijk wandelweer, het smaakte naar meer..

2 thoughts on “Landgoed “De Utrecht”

    • Dat is ook het leuke van het wandelen. Je leert allerlei feiten en weetjes over de streek waarin je wandelt. Ja, die houtvesters woning vonden wij ook een mooi gebouw…
      Het was ook een pracht landgoed om door heen te lopen.

Plaats een reactie