Duinengordel Gruitrode (B)

Een nazomerse dag met 20 graden, een strak blauwe lucht. En dat op 16 oktober! De klusjes in huis worden geparkeerd en de wandelschoenen die voor het laatst in Italië zijn gebruikt gaan weer aan voor een wandeling bij onze zuiderburen. Een zoekactie op Wikiloc leidt de Wandelpraatjes naar de Duinengordel bij Gruitrode voor een ommetje van bijna 11 km.

De start van de wandeling in Gruitrode ligt op een uurtje rijden vanaf onze woonplaats. Op de parkeerplaats is de lokale kermis verrezen maar er is verderop plaats genoeg.

dsc01246

Er is geen twijfel mogelijk. We zitten goed!

dsc01248

De herfst komt eraan

dsc01247

De trui kan al snel uit

Onderweg naar de Oudsberg worden mijnheer en mevrouw Wandelpraat belaagd door honderden lieveheersbeestjes. Zoveel hadden we er nooit gezien. Thuis lezen we dat deze beestjes op warme oktober dagen massaal “op vleugel gaan” op zoek naar een plekje om te overwinteren en daarbij de voorkeur hebben voor lichte plaatsen. Maar overwinteren op mevrouw Wandelpraat’s witte T-shirt is een slechte keuze. Niet dat ze steken maar brutaal zijn ze wel!

img_20161016_145728

Mooi herfstblad

dsc01257

Het begin van de zandverstuiving

De parel van de Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit.

dsc01261

Stilaan loopt het pad omhoog tot op de 85 m hoge Oudsberg

dsc01263

Panorama op de top

dsc01267

Mevrouw Wandelpraat in haar element

Ondanks het prachtige weer is het niet heel erg druk met wandelaars. We zijn nu halverwege en de weg terug naar Gruitrode is iets minder gevarieerd maar altijd nog de moeite waard.

img_20161016_150304

img_20161016_150424

De hei staat op sommige stukken zelfs nog in bloei

Het was fijn om weer op stap te zijn en dit is zeker een gebied om nog eens terug te komen en misschien nóg mooier in augustus of in de winter.

track-duinengordel-gruitrode

De track van vandaag. Klik op de afbeelding voor download

 

16 thoughts on “Duinengordel Gruitrode (B)

  • We hadden het idee om naar de Sahara in Lommel te gaan maar zijn uiteindelijk in Gruitrode uitgekomen. Maar het was een fijne wandeling door een gevarieerd gebied. En het prachtige weer was echt een cadeautje 🙂

 1. Wat een leuke wandeling..en met dit prachtig weer ,was het zeker genieten…ik had spijt dat wij niet zijn gaan wandelen ,maar onze voeten deden nog pijn van te dansen op de bruiloft van één van onze kinderen.;-)..mooi ommetje zo in de duinen !

 2. En tot mijn grote schande kende ik als Walking Bear dit plekje niet.
  Bij deze even overgenomen want het is een mooi decor!
  Zeker geen Praat maar te doen! 🙂

 3. Als kind was ik met de jeugdbeweging in Gruitrode; toch heb ik aan die duinengordel geen concrete herinneringen; reden te meer om er ook eens naartoe te trekken. Hele mooie foto van Mevr. Wandelpraat overigens. Dat de hei deels nog in bloei stond, verbaast mij ook.

  • Het is een vrij groot wandelgebied en ook wij waren verbaasd dat er nog stukken hei in bloei was. De natuur is echt van slag 😀

   Bedankt voor het compliment Guido.. Mevrouw Wandelpraat krijgt er een blosje van op haar wangen. 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s