De Cartierheide

WP_20160403_12_45_57_ProIn april maken de Wandelpraatjes steevast een wandeling over de Cartierheide bij Eersel. Aan de Cartierheide, en het ven “het Pannegoor” hebben wij namelijk bijzonder fijne herinneringen.

O ja? Vertel!

Nou vooruit dan… Zeven jaar geleden maakten mijnheer en mevrouw Wandelpraat op hun allereerste “date” een ommetje over de Cartierheide. Reuze spannend, ook op je 47ste. Met vlinders in de buik bereikten we via de ‘Pannegoor Passage’, dit is een beschut berken laantje tussen het ven ‘Het Pannegoor’ en de heide. Een eenvoudig bankje biedt een prachtig uitzicht over het ven waar honderden meeuwen tegen elkaar op schreeuwen. Op deze mooie plek hadden de Cupido’s alle ruimte om hun pijlen recht in onze harten te raken. Op de terugweg konden we alleen maar denken “Hij is wel heel erg leuk” en “Wauw een vrouw naar mijn hart”, maar hardop zeggen durfden we het nog niet. Mevrouw Wandelpraat kwam er achter dat all stars gympen waardeloze wandelschoenen zijn getuige de blaren op haar hak, maar ja, je wilt er natuurlijk wel leuk en sportief uitzien op je eerste afspraakje!  Bij deze ene wandeling bleef het gelukkig niet want  15 april vieren de Wandelpraatjes hun 5 jarig huwelijk.

Wat romantisch!

Nou! Sinds die mooie eerste wandeling is het bovendien een traditie geworden om elk jaar rond 5 april op diezelfde plek bij het Pannegoor een selfie te maken en de Cupido’s te bedanken (benieuwd hoe we er over 15 jaar op staan!)

Cartiercollage

De Wandelpraatjes door de jaren heen

Genoeg romantische praat! Er moet ook nog gewandeld worden want over twee weken gaan we de laatste etappes van het Pieterpad lopen. Dus vandaag geen “ommetje” maar een serieuze wandeling. We laten ons inspireren door Wikiloc en plannen een route van 17 km die start bij Camping Ter Spegelt in Eersel op 16 km van onze woonplaats. De weermannen beloven ons de eerste lentedag van het jaar, komt dat even mooi uit! Aan alles is te merken dat de lente zich aankondigt. De bomen krijgen al een groen waasje, de vogels laten zich weer horen en citroenvlinders dartelen rond.

20160403_120604

Op weg naar het Pannegoor

De wilgen katjes zitten vol stuifmeel en hommels en bijen doen zich te goed aan al dat lekkers. Als het tijd is voor de eerste foto ontdekt mijnheer Wandelpraat dat de batterij van het fototoestel nog thuis in de oplader ligt. Gelukkig hebben we de telefoons nog!

Het eerste deel van de route gaat door het bos en volgt een stukje grensland pad (LAW 11) die we na het Pieterpad willen gaan lopen. Dan horen we in de verte al de meeuwen, een teken dat we het Pannegoor naderen!

20160403_120834

De meeuwen laten zich al horen als we het Pannegoor naderen

Via de knuppelbrug komen we dan op de plek voor ons jaarlijkse kiekje. Na een korte pauze, genietend van het mooie uitzicht en de luidruchtige meeuwen gaan we verder, over het Pannegoor passage naar de Bredase baan die de Cartierheide scheidt van de Hapertse heide en waarover de legers van Napoleon hebben gemarcheerd. 20160403_121205

20160403_122924

20160403_123034

20160403_123334

20160403_124919

De Bredase baan waarover de legers van Napoleon marcheerden

* De Cartierheide ontleent de naam aan Baron de Cartier de Marchienne, die tot 1932 delen van dit gebied in bezit had als jachtgebied.

Tijd voor een pauze

Door de bossen van de Hapertse heide bereiken we rond 14u herberg “In het wilde Zwijn” op de Belgische grens bij Postel.

WP_20160403_14_17_26_Pro

Cursus Brabants

We eten er een lekker broodje en vervolgen onze weg, nu aan de zuidkant van het Witrijt terug richting Eersel. Ook deze tweede helft is prachtig en gevarieerd en we prijzen ons gelukkig met zoveel mooie natuur zo dicht bij huis. collageCartierheide1We zien zo veel moois dat we ruim 4 uur onderweg zijn op deze 17 km lange wandeling. Ondanks dat we het fototoestel niet konden gebruiken komen we met 200 foto’s terug. Het was lastig kiezen maar de mooiste staan hier in ons blog.

track cartierheide

De track van vandaag

* www-tje WandelpraatWandelWeetje

5 thoughts on “De Cartierheide

 1. Wat een schouwspel die vogels, dat het een prachtige wandeling was , dat kan ik begrijpen ..zoveel herinneringen hangen vast aan deze wandeling, maar ook verder waren jullie in een heel mooi natuurgebied aan het wandelen , met zo’n zalig weertje kon de dag eigenlijk niet meer stuk ..;zagen jullie ook zoveel hommels ? Grts Leen
  Gefeliciteerd nog met de huwelijksverjaardag !

  • En ze kunnen heel hard krijsen die meeuwen ;-D
   Ondanks dat we de route al vaak hebben gelopen blijft het een prachtige wandeling, het weer was een cadeautje.
   We hebben veel vlinders en bijen gezien, ook wel hommels maar niet heel veel.
   Dank voor de felicitatie.
   Grts Marina.

 2. De liefde voor elkaar en het wandelen spat er weer vanaf 😉👍 En wat een prachtige foto’s, voor mij elke keer weer een “feestje” om jullie wandelpraatje te mogen lezen! Bedankt daarvoor…😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s