Het Leudal

Het lange hemelvaartsweekeinde en het prachtige weer nodigen uit om nog een wandeling te maken. Bovendien heeft mijnheer Wandelpraat gisteren van mevrouw Wandelpraat een verlaat verjaardagscadeau gekregen: Nieuwe wandelschoenen! Altijd weer spannend want in de winkel kunnen ze nog zo fijn aan je voeten zitten maar hoe is dat na 15 km wandelen? Bij de Meindl’s duurde het minstens 100 wandelkilometers voor de schoen zich aan de voet  had aangepast, al voelde het vaak andersom.

We hebben gekozen voor de “Water Wandel Wereld” wandeling in het Leudal bij Haelen in Midden Limburg. Het Leudal kenmerkt zich door zijn beekdalen. Door het gebied stromen de Zelsterbeek en de Leubeek. In het oostelijk deel van het gebied komen  ze samen in de Maas.

P1100732

Water Wandel Wereld

 

Vandaag lukt het de Wandelpraatjes wonderwel om op het voorgenomen tijdstip van 10u aan de wandel te gaan. Nog niet te warm voordat het écht heel warm (27 graden) gaat worden. De route maakt een 8 met een grote en een kleine lus en op de kruising de parkeerplaats en de St. Elisabeth’s hof waar we straks kunnen lunchen. We starten met de bosrijke westelijke grote lus.IMG_20160508_114122

IMG_20160508_105144_1

P1100705

P1100709

Het is een afwisselende wandeling met bos, heidevelden, hier en daar een vennetje. Voor restaurant De Busjop is het na 6 km nog te vroeg om te pauzeren. Het gebied wordt begraasd door Ijslandse pony’s die zo te zien hun werk goed doen maar zich niet laten zien. Het is gezellig druk met wandelaars op deze zondagmorgen.

IMG_20160508_111051

IMG_20160508_114400

Bij de boerderij Kloosterhof staat nog een intact bakhuisje. De bewoners bakten hier vroeger zelf hun broden en vlaaien, maar vanwege brandgevaar gebeurde dat buitenshuis. Bakhuisjes werden op enige afstand van de gebouwen neergezet.  Als met meidoorn- of dennenhout gestookt werd, leverde dat een aparte geur door het verbranden van de oliën en harsen in het hout. De broden namen het aroma op en kregen zo een bijzondere smaak.

collage bakhuisjeP1100727

We treffen het want vandaag wordt er in het bakhuisje brood gebakken. Vier keer per jaar organiseert Staats Bosbeheer een bak dag in het bakhuisje. Je mag bij het bakhuisje de broodjes ook eten, vers uit de oven. Er zitten al enkele kleine kinderen te wachten dus laten de Wandelpraatjes de gebakken broodjes voor wat het is, al is het wel verleidelijk om er een stukje van te proeven.

We wandelen stevig door en na 2 uur komt sneller dan verwacht de Elisabeth’s hof en de lunch in zicht. De tonijnsalade en de Italiaanse bol tonijnsalade gaan er goed in en we vullen onze waterflessen voor het vervolg van de wandeling door de beekdalen.

P1100737

De beekdalen zijn ontstaan in de laatste ijstijd en in de loop der eeuwen steeds verder uitgeslepen. Een ander duidelijk zichtbaar overblijfsel uit het verre verleden zijn de metershoge zandduinen. Zij zorgen in combinatie met de diepe, bijna ravijnachtige beekdalen voor flinke hoogteverschillen. Deze hoge oeverwal van de Leubeek geeft de ijsvogel ruime gelegenheid om daarin, vlak boven het voedselrijke water, zijn nest te maken. Maar hoe we ook kijken:  helaas geen blauwe flits van de ijsvogel te zien. Wel zien we de mooie Leumolen die al in 1276 wordt vernoemd.

IMG_20160508_133338

We volgen de route langs de Zelsterbeek terug naar de auto. Terug kijkend was het een prachtige, erg goed gemarkeerde wandeling van 15 km langs meanderende beken, zonnig weer, fris lentegroen en in een bosrijke omgeving. Geen straf voor de Wandelpraatjes!

P1100715

En mijnheer Wandelpraat, hoe deden de nieuwe wandelschoenen het? Geen centje pijn! Deze stappers gaan nog veel mooie kilometers beleven.

P1100739

De nieuwe en oude schoenen van mijnheer Wandelpraat

Track Het Leudal

De track van vandaag. Klik op het het plaatje voor download

8 thoughts on “Het Leudal

  1. Jullie hebben ook zo van het zonnetje genoten zoals wij ,wat deed dat goed …. mooie wandeling trouwens ..terug een mooi stukje natuur.
    Over die ijsvogel heb ik nu al een paar keer gelezen ..die heb ik nog nooit gezien , moet een speciale vogel zijn ! 😉
    Ik had ook geen last van mijn nieuwe wandelschoenen , ze zaten meteen goed …

    • Die ijsvogel vliegt zo snel dat je alleen een blauwe flits ziet gaan, of je moet net het geluk hebben dat hij op een takje zit om naar een lekker visje te staren. Hij duikt letterlijk als een speer in het water om het visje te verschalken.
      Ja het was zeker geniete met dit prachtige weer van afgelopen dagen! Jullie hebben het ook wel getroffen qua weer zo langs de Cap. Wat trouwens een prachtige wandeling was Leen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s