Oisterwijkse heide

Een weekeindje niets om handen, maar te veel thuisklussen om het héle weekeinde te stappen. We hebben geen zin om ver te rijden dus een Pieterpad etappe valt af. Daarom valt voor vandaag de keuze op een mooi stukje natuur in de buurt: De Oisterwijkse Heide. Om preciezer te zijn: de 14 vennen route zoals Natuurmonumenten deze voor ons heeft bedacht. Nog helemaal in vorm van ons Oostenrijks avontuur ontwerpt mijnheer Wandelpraat er zelfs nog 4 kilometer en één ven extra bij: De 15 vennen route  (© Wandelpraat) dus. Telt u mee?

De weersvoorspelling voor vandaag geeft mist en veel bewolking. Als we het gordijn opendoen zien we alleen een stralende zon! Daarom niet  getreuzeld en op tijd op pad. Maar we zijn alles behalve de enigen! De beoogde parkeerplaats bij het bezoekerscentrum staat helemaal vol en na wat heen en weer rijden kunnen we het plekje van een vertrekkende auto inpikken. Pffff dat belooft wat!  We beginnen met het extra stukje en passeren het eerste ven het Speyckven. Een specht die boven ons in een dode boom aan het kloppen is vliegt net weg als we hem op de foto willen zetten maar het rood op zijn koppie was precies zoals in de folder van Natuurmonumenten.

Het Speyckven

Het Speyckven

Nog niet helemaal onder de indruk, maar wel vol goede moed speuren we verder en komen bij het Rietven uit waar een bruggetje het ven in tweeën deelt. De herfst is al “ingetreden”.

De herfst is ingetreden

De herfst is ingetreden

Rietven

Rietven

De extra krul brengt ons via het Diaconieven langs het Brandven naar het grote Kolkven. Onderweg valt er voor onze voeten nog een Meriansborstel (rups) uit de eikenboom. Thuis op internet blijkt de bijbehorende vlinder minder indrukwekkend als dit harige gele diertje met een puntig paars achterwerk.

Meransborstel

Meriansborstel

De eerste tekenen van vermoeidheid blijken als we de krul in de route langs het Kolkven afsnijden en recht op het Lammerven afstevenen. De drukte doet ons ook hier een stukje afsnijden zodat we in plaats van bij het Voorste meteen bij het Achterste Goorven uitkomen. Wat kan het schelen (nou, 1 km!). Bij het Witven aangekomen hebben we inmiddels wel genoeg vennen gezien. Nog herstellende van een grieperige zaterdag en rugklachten bij mevrouw Wandelpraat besluiten we het op 10 km te houden en langs het Van Esschenven richting de auto te gaan. Dit brengt ons tóch nog langs het Voorste Goorven, het totaal op 10 brengend! Voor de vijf gemiste vennen komen we een keer terug als het wat minder druk is,

P1080239

Speyckven

P1080242

Diaconieven

P1080245

Kolkven

P1080257

Witven

Regenplassen zo groot als vennetjes

Regenplassen zo groot als vennetjes

P1080261

Van Esschen ven

One thought on “Oisterwijkse heide

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s