Schiermonnikoog

Maandag 31 juli

De Wandelpraatjes zijn de Franse moesson ontvlucht. Geen twee weken kamperen zoals bedacht. Het slechte weer dwingt ons na een week weer huiswaarts. Nu is een paar dagen thuis ook geen straf, maar we willen er nog wel tussenuit. Eerst dachten we nog aan een stedentrip richting de zon, maar op zo`n korte termijn is er niet veel te vinden. Er zijn een paar dagen goed weer in eigen land voorspeld. Dan bedenken de Wandelpraatjes dat ze van alle  Nederlandse waddeneilanden alleen Schiermonnikoog nog niet hebben bezocht! Hotel Van der Werff op Schiermonnikoog heeft nog een kamer vrij. DSC02793Zo zitten we op maandag morgen in de auto op weg naar Lauwersoog.
Eerst gaan we nog op de koffie bij Aleta van woonwinkel Us Hus us Thus (Ons huis, ons thuis) in Jubbega net onder Drachten in Friesland. Hoewel de winkel eigenlijk vandaag niet open is maakt Aleta deze speciaal voor ons op het afgesproken tijdstip open. En het is niet voor niets want mevrouw Wandelpraat zwicht voor een mooi kastje dat hopelijk op de terugreis achterin de auto past. In Lauwersoog ligt de boot van 15:30 al klaar en drie kwartier later staan we op Schiermonnikoog. IMG_20170731_155411De oudste bus die we zien is die van de haal en breng service van hotel vd Werff. Dit zal een voorteken blijken. In een stoet van (stads) bussen, taxi’s en fietsen worden alle passagiers van de haven naar het dorp vervoerd. Een ritje van nog geen 10 minuten. Voor de deur van het hotel worden we afgezet.DSC02692
Hotel vd Werff is een begrip op Schier. Het is het oudste hotel en dat willen ze graag zo houden ook. Je waant je in een museum. De tijd heeft er compleet stil gestaan. De geschiedenis van dit instituut staat beschreven op http://hotelvanderwerff.nl/historie/ en daaruit wordt duidelijk dat het oorspronkelijke karakter boven alles bewaard moet blijven. Zelfs een likje verf lijkt men het pand niet te durven (of willen?) geven. Vele bekende mensen, zoals Prins Bernhard, waren hier ooit te gast. Deze wetenschap helpt ons de komende 3 dagen van ons verblijf door deze armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook veelzeggend!

Dinsdag 1 augustus

Dinsdag staat een rondje strand en duin op het programma.

DSC02698DSC02704DSC02715Via de watertoren (ooit ook vuurtoren) en de echte vuurtoren komen we bij het strand waar het even zoeken is naar een oversteekplaats zonder dat we natte voeten krijgen. De lucht is nu nog grijs maar in de loop van de middag klaart het op en het wordt zelfs nog warm. Zo mooi is het in Frankrijk niet geweest. DSC02735Bij strandtent De Marlijn bestellen we koffie, een muntthee en gebak en zitten heerlijk in de zon. Via de duinen, zonder dat we de gevreesde Sayaguesa koeien tegenkomen, lopen we terug naar  het centrum van Schier en trakteren ons bij Van Bernsdorff aan de overkant van ons hotel op een borrel.
Gisteren dineerden we bij Ambrozijn. Veel geld voor weinig smaak. We zijn verwend. En eerlijk gezegd: Het frietje mét en het rundvleeskroketje wat we nu eten smaakt ons nog beter.

De track van vandaag. Klik voor download

Woensdag 2 augustus

We ontbijten weer prima en zijn helemaal klaar voor een “rondje Schier West”. Vandaag gaan namelijk de westkant van het eiland verkennen. We passeren de zeedijk richting duinen waar de struiken duindoorn welig tieren. Zo ook de dazen die mevrouw Wandelpraat feilloos weten te vinden. Eenmaal op het strand zijn ze gelukkig verdwenen.  In de verte maakt de veerboot de draai richting Lauwersoog. Er staat een stevige bries waar de kitesurfers en go-karts met veel plezier gebruik van maken. Ons blaast het richting strandtent “Paal 3”. De zon schijnt nu volop en we zitten heerlijk uit de wind achter het glas, eerst aan koffie met appeltaart en dan, we zitten hier gewoon te lekker, aan de borrel. In alle wijsheid vervolgen we de wandeling, anders moeten we straks een taxi laten voorrijden. Het lukt ons om de fietspaden, die hier in overvloed zijn neergelegd, te mijden. Het loopt niet lekker als je steeds de berm in moet duiken voor de fietsers. Wandelpaden moet je goed zoeken en door de bossen lopen we terug naar het dorp. Vanavond eten we bij het Noorderlicht. Mevrouw Wandelpraat een salade, mijnheer gaat voor de sliptongen. Heerlijk! Afgetopt met een ijsje van Ambrozijn (welke wél heel lekker was) en een kort wandelingetje hebben we weer een heerlijke dag gehad.

De track van vandaag. Klik voor download

Donderdag 3 augustus

Gepakt en gezakt zitten we in de bus naar de boot van 10:30. Met de arriverende boot in zicht realiseert mijnheer Wandelpraat zich dat het fototoestel nergens te bekennen is. Tegen beter weten in controleren we de tassen maar een verlossend telefoontje naar het hotel bevestigt ons: Het fototoestel lag nog op tafel in de lounge. Opluchting maar ook teleurstelling omdat we ons realiseren dat we terug moeten met de bus naar het hotel en aangewezen zijn op de boot van 13:30. De tijd vullen we op het terras van Bernsdorff, wat geen straf is. We moeten uitkijken dat onze appeltaart niet door de mussen wordt opgegeten, kleine brutaaltjes.

 

12 thoughts on “Schiermonnikoog

  1. Maargoed dat jullie nog een paar daagjes heerlijk naar Schiermonnikoog zijn gegaan. …zo’n zee wind strand heerlijk toch. ….en dat kastje staat trouwens prachtig. Groetjes Jolanda

  2. Ik hou van die melkachtige kleur op de strandfoto’s; het is toch een bijzonder licht aan de Noordzee. Ben zelf nog nooit op de Waddeneilanden geweest: er valt dichtbij nog zoveel te verkennen. Misschien maar goed dat jullie geen zuiderse citytrip geboekt hebben: lijkt me geen pretje om bij 40° door welke stad dan ook te slenteren.

  3. Nee, daar hadden we niet blij van geworden. Net wat je zegt, je hoeft niet altijd ver weg.
    Temperatuur op Schiermonnikoog was prima. Daar heb je helemaal gelijk in, het licht aan de kust heeft iets melkachtig. Het is ook zo fijn om langs het strand te lopen, Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa, wist je dat? De zilte geur van de zee, het ruizen van de golven en het schreeuwen van de meeuwen: HEERLIJK!
    Mocht je ooit eens die kanten opgaan dan kan ik je Vlieland en Terschelling aanbevelen 😉

  4. Heel mooie foto’s ..een goede beslissing van jullie om naar Schiermonnikoog te gaan ,wij zijn er nog nooit geweest , maar het is beslist een aanrader aan jullie foto’s te zien !

    • De Waddeneilanden zijn allemaal leuk om te bezoeken, het ene eiland heeft meer voor fietsers, de ander voor wandelaars. Toch zijn ze allemaal eens aan te raden! Zelf gaat mijn voorkeur uit naar Terschelling en Vlieland. Zo gauw je op de boot stapt begint het vakantie gevoel. Wij nemen altijd de langzame boot (3 kwartier) je hebt ook de snelle variant, maar die nemen we nooit. We hebben tenslotte vakantie en dan wil je onthaasten ;-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s