De Loonse en Drunense duinen

Vandaag gaan de Wandelpraatjes op pad naar de Loonse en Drunense duinen, een uitgestrekt stuifzand gebied boven Tilburg, bijgenaamd “De Brabantse Sahara”. Van oorsprong was dit een ruig, zanderig heide gebied. Maar door overbegrazing en plaggen van de heide ontstond er in de late middeleeuwen een steeds grotere woesternij. De wind kreeg grip op de blootgelegde zandvlakten en het zand bedolf hele nederzettingen zoals de middeleeuwse dorpjes Westloon en Efteling, inderdaad: hieraan dankt het pretpark bij Kaatsheuvel zijn naam. Het landschap is behoorlijk afwisselend met naald- en loofbossen, zandvlaktes en tot 24m hoge duinen en beslaat een oppervlakte van 35 km². Hiervan is ongeveer 30 km² stuifzand.

P1100325

Uitzicht over de zandduinen

Mijnheer Wandelpraat koestert mooie herinneringen aan dit gebied. De logeerpartijtjes heel vroeger bij de Opa en Oma van mijnheer Wandelpraat in Drunen waren niet compleet zonder een wandeling door de Drunense duinen.

Het is moeilijk om een keuze te maken tussen alle wandelingen die we op internet vinden. In alle hoeken van het gebied is de horeca vertegenwoordigd. We besluiten daarom te beginnen bij Bos en Duin en “free style” een ronde van om en nabij 12 km te maken. We zijn om 10:00u op de parkeerplaats die dan al redelijk vol staat. Maar zoals altijd: hoe druk het aan het begin van de wandeling ook is, na 10 minuten wandelen is er nauwelijks nog een mens te zien.

P1100360

Op weg naar de Roestelberg

P1100328

Op de rand van het duingebied en het bos groeien diverse mossoorten zoals het open rendiermos (ciadonia portentosa).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Open rendier mos

De enorme zandvlakte is indrukwekkend, we voelen ons er klein bij. Het lopen door het mulle zand is zwaar dus kiezen we af en toe voor stukjes bos.

P1100349

Een stukje bos voor de afwisseling

Als we steeds meer mensen tegenkomen weten we dat we niet ver meer van de Roestelberg zijn. Het prachtige weer vandaag trekt veel mensen en net zoveel honden en kinderen met emmertjes en schepjes. Zoveel drukte zijn de Wandelpraatjes niet gewend.

We genieten in de zon van de cappuccino, verse munt thee en een lekker gebakje en na drie kwartier gaan we weer op pad. P1100359

P1100368

Tegen het einde van de wandeling is het aan het aantal mensen weer te merken dat we dichter bij Bos en Duin komen. De parkeerplaats staat nu overvol en  zelfs de weg naar Bos en Duin staat aan beide kanten vol met auto’s.

Het was weer heerlijk om door dit verrassende stuk natuur te wandelen!

Track Loonse en Drunense duinen

De track van vandaag

4 thoughts on “De Loonse en Drunense duinen

 1. Als we naar deze “sahara” waren gegaan waren we er sneller geweest dan de sahara in onze wandeling.
  We wonen zo`n klein half uurtje van Lommel af.
  Toch eens een keertje bij onze zuiderburen op bezoek gaan, 😉

 2. Hoi, wij waren zondag nog aan de Roestelberg. Ik wou de Brabantse Sahara absoluut eens aan mijn vrouw laten zien. Ik passeerde er op het Hertogenpad. Later in de 3 Linden lekker gaan eten. Een geslaagde uitstap in combinatie met bezoek aan 2 tuincentra in Tilburg vooraf. – De Lommelse Sahara is ook mooi maar veel kleiner, meer gelijk de Bedafse Bergen. Onze uitstap was alleszins voor herhaling vatbaar 🙂

  • Leuk om te horen, je kunt er fijn wandelen en zeker ook lekker eten. Het zal vast druk zijn geweest.. met mooi weer zit je bij de Roestelberg met de benen buiten. Ik nodig je graag eens uit om eens bij ons in de Kempen te komen wandelen. In augustus is het prachtig paars met al de bloeiende heide.
   We hebben nog niet op de Lommelse Sahara gewandeld, terwijl we er maar 20 kilometer van af wonen. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s