Abdij Tongerlo – Abdij Averbode GR5

Toen Guidowke de Wandelpraatjes bezocht op  5 september vorig jaar is de afspraak gemaakt om ook een wandeling in België te doen.
Vandaag is het zover. We hebben om 10:00 uur bij de Abdij van Averbode afgesproken, voor de Wandelpraatjes een uurtje rijden. Het weer is grijs en miezerig en weinig kans op verbetering, maar droog genoeg voor een mooie wandeling.DSC03519
Het weerzien met Guidowke op de parkeerplaats bij de Abdij is hartelijk. We laten onze auto hier staan en in zijn auto vervolgen we de weg naar het beginpunt van de wandeling in Westerlo. Maar voor we vertrekken snuiven we nog wat cultuur op met een bezoek aan de Abdij van Tongerlo met op de binnenplaats de tiendschuur die door de brigands werd gebruikt tijdens de boerenopstand van 1798 tegen de Fransen.

DSC03499

Op de binnenplaats van Abdij van Tongerlo

We lopen vandaag een deel(tje) van de GR5 (2290km, Hoek van Holland – Nice). De start is in Westerlo en weldra worden we getrakteerd op een mooi uitzicht op het kasteel “De Merode” waarvan het geslacht teruggaat tot 1174 en de nazaten (Simon om precies te zijn) nog steeds het kasteel bewonen.

DSC03505

Zicht op de zijkant van kasteel “De Merode”. De voorkant is nóg indrukwekkender.

We hebben al die tijd de oevers van de Grote Nete gevolgd maar gaan nu naar het zuiden om het gehuchtje Bergom heen. Het is lekker blubberen, maar daarvoor hebben we dan ook wandelschoenen aan leert Guido ons.

DSC03509

Het is even blubberen…

Bij Mie Maan drinken we een kopje koffie, Appletiser en mijnheer Wandelpraat probeert een Averbode’s Abdij biertje. En die smaakt prima! Even verderop, vlak voor Blauberg, eten we de meegebrachte lunch op een picknick plaats en ziedaar: de zon breekt zowaar door. Het is weer genieten en we vragen ons af waarom het zo lang heeft moeten duren dat we er op uit getrokken zijn!
We kletsen honderduit en zien weldra de toren van de Abdij van Averbode, onze eindbestemming in de verte liggen. We lopen nu Averbode bos en heide in, een prachtig stukje natuur. DSC03521

DSC03523DSC03532De benen doen het zo goed dat we zelfs nog een ommetje maken en uiteindelijk na ruim 19 km bij Abdij Averode aankomen en deze bezichtigen. collage averbodeBij “Het Moment”, het café bij de Abdij, is het zo druk dat we besluiten om even door te  rijden en zo belanden we bij bierkroeg “Den Hulst” , waar mijnheer Wandelpraat op aanraden van Guidowke aan de Witte Chimay gaat om in de Abdij sfeer te blijven. Met 400 biersoorten is er altijd wel een die in de smaak valt. Een bijbel dikke bierkaart helpt je bij je keuze. Het is er erg gezellig maar we moeten weer op pad want Guidowkes vrouw SMS-t dat het eten op het vuur staat.DSC03540
We schuiven aan en krijgen een heerlijke Marokkaanse tajine met kip en abrikozen en kletsen gezellig verder. Als we het recept kunnen ontfutselen zullen we het hier publiceren! Heerlijk!
Na de koffie nemen we afscheid van onze gastvrouw en gastheer en spreken af om dit snel nog eens over te doen bijvoorbeeld een gezamenlijke Grensland etappe.
Guido, bedankt voor de prachtige wandeling, de fijne gesprekken en het heerlijke maal. Tot snel.

De Track van vandaag (19 km). Klik op het plaatje voor download

Track Tongerlo-Averbode

8 thoughts on “Abdij Tongerlo – Abdij Averbode GR5

  1. Pingback: GR 5 Westerlo – Averbode (revisited) | guidowke's wandelblog

  2. Hey! Tof gedaan! Goeie fotograaf hadden we bij, niet?!? En je hebt nog wat opzoekingswerk gedaan, lees ik. Ook jullie bedankt voor de mooie dag; doen we zeker nog eens. Groetjes 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s