Eijs – Gulpen – Eijs

De Wandelpraatjes hebben besloten om het mooie weer op deze eerste Pinksterdag optimaal te benutten met een heerlijke wandeling in Zuid Limburg. Vorig jaar heeft mijnheer Wandelpraat het boekje “Gulpener caféroutes van Jo Knubben” op zijn verjaardag cadeau gekregen van zijn twee praatjesmakers maar tot een wandeling uit dit boekje mocht het nog niet komen. Vandaag brengen we daar verandering in! We hebben gekozen voor wandeling 2 die start in Eijs bij herberg Bie de Tantes op een uurtje rijden van onze woonplaats. Volgens de beschrijving hebben we 15 km moois voor de boeg.

Een blik achterom naar Eijs

Een blik achterom naar Eijs

We zijn lang niet de enigen die het er vandaag  van nemen. Het wemelt er van de wielrenners, mountainbikers, wandelaars en niet te vergeten de huurscootertjes van ‘t Zinkviooltje. Maar als we later langs de Selzerbeek lopen is het gelukkig weer rustig. We kruisen de rijksweg N278 en passeren het dorpje Partij waar de Wandelpraatjes nog nooit eerder van gehoord hadden en waar vandaag de nodige communiefeesten gegeven worden. We zijn tenslotte in het Roomse Zuiden, nietwaar? De klim richting Gulperberg maakt het eerste luie zweet los zodat we boven aangekomen dankbaar gebruik maken van het bankje wat voor ons klaarstaat.

Uitzicht vanaf het bankje

Uitzicht vanaf het bankje

Aangesterkt met een kop thee uit de thermosfles en een banaan hervatten we de tocht nog hoger de Gulper berg op waar de uitzichten steeds mooier worden.

Richting het Dunnen bos

Richting het Dunnen bos

In het Dunnen bos is het lekker koel en zo lopen we een half uur later het levendige Gulpen binnen. In plaats van het door Jo geadviseerde café Neubourg landen we bij Hotel Restaurant De Kroon want daar was wél plek. Sorry Jo! De salade Nicoise en het Limburgse kaasplenkske waren heerlijk! En ook het ijsje met één bol, eh doe er maar twéé, was ook geen straf. We genieten onderweg van de veldbloemen zoals de boterbloem, koekoeksbloem, fluitekruid, magrieten en klaprozen die nu prachtig in bloei staan.

De veldbloemen volop in bloei

De veldbloemen volop in bloei

De Eyserbeek voert ons richting Cartils, een klein buurtschap,  door de tunnel onder het spoor door en langs De Piepert, nóg zo’n klein buurtschap met maar liefst 35 inwoners. Mevrouw Wandelpraat neuriet al de tune van “Dagboek van een Herdershond” een TV-serie uit het grijze verleden die zich in Limburg afspeelt. In gedachten zien we de kapelaan al op zijn fiets voorbijkomen.

Het tunneltje onder het spoor naar het wanterwingebied Roodborn

Het tunneltje onder het spoor naar het waterwingebied Roodborn

En voor we het weten komt de kerk van Eijs al weer in zicht en zijn we na 3,5 uur wandelen weer bij het vertrekpunt. We hebben 13,5 km gelopen. Een prachtige, niet al te moeilijke, wandeling met ruim voldoende pleisterplaatsen onderweg.

Track van vandaag

De track van 24 mei 2015

4 thoughts on “Eijs – Gulpen – Eijs

    • Zuid Limburg iseen mooie provincie om,te wandelen.
      Ik hou van het glooiende landschap, de holle wegen en niet te vergeten de Limburgse vlaai 🙂
      Met mooi,weer een terrasje doen met een theetje en stukske vlaai. Ja daar doen we het voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s