Strada della 52 gallerie

Op de planning voor vandaag stond een bijzondere wandeling. De Calà del Sasso, met 4444 treden de langste trap in Italië.  Maar als mijnheer Wandelpraat de top attracties van de omgeving doorzoekt komt de Strada della 52 Gallerie voor de dag. Even ver rijden als naar de Calà del Sasso en na het zien van het filmpje zijn we om.

Na het ontbijt zijn we om 9:00 op weg. De 65 km naar Bocchetta Campiglia is al een belevenis op zich. Vanaf het op 500m gelegen Posina gaat het met een smal bergweggetje stijl omhoog naar Passo Xomo met prachtige uitzichten en we zijn blij dat er geen tegenliggers zijn. Bij Bocchetta, het beginpunt van de wandeling, is een parkeerterrein en we doen ook de laatste kilometer met de auto, de enorme gaten in de weg zorgvuldig mijdend.  Het prachtige weer (30 graden) trekt veel wandelaars merken we als we op de overvolle parkeerplaats een plaatsje proberen te vinden. De oplettende mevrouw Wandelpraat ziet nog een laatste plekje in een stukje gras waar we de auto kwijt kunnen. Parkeren kost 6 euro en we komen net 10 eurocent te kort voor de automaat. Gelukkig krijgen we van een aardige Italiaan 50 cent.

DSC00735Om 11:00 beginnen we aan de Strada. Dit pad is in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd door Italiaanse militairen en 600 helpers met als doel de berg Pasubio het hele jaar door bereikbaar te houden voor militairen. Dit bolwerk op de frontlinie tussen de Italiaanse en Oostenrijks/Hongaarse legers moest behouden blijven ondanks de lawines die in 1916 zo’n 10.000 soldaten aan beide zijden het leven kostte.  Om uit het bereik van vijandelijke kanonnen te blijven loopt het pad net onder de top en zijn er op de lastigste passages tunnels uitgehakt met een totale lengte van 2300 meter, de langste tunnel is zo’n 300 meter. Met ezels werden voorraden naar boven gesjouwd en het pad was daarom overal 2 ezels met bepakking breed.

IMG_20160824_132804

Het pad loopt van 1200m naar het hoogste punt op 2000m over een lengte van 6,5 km. Een behoorlijke klim dus, maar goed te lopen! Tunneltje 19 slingert zich als een kurkentrekker naar boven en om de ongelijke en soms door het vocht glad geworden bodem te kunnen zien is een zaklamp een must. Het is redelijk druk maar niet hinderlijk.

IMG_20160824_133408

 

DSC00747

DSC00765

DSC00750De uitzichten worden steeds indrukwekkender als we hoger komen en niet zelden gaat het links van het pad honderden meters de diepte in.

DSC00769Halverwege hebben de Wandelpraatjes al geconcludeerd dat dit de mooiste wandeling is die ze ooit hebben gelopen. En dan moet nota bene het mooiste deel nog komen met het fenomenale panorama na tunneltje 47. Dit zijn uitzichten om van te dromen

DSC00703

DSC00763

DSC00714

Dan komt rifugio gen. A.Papa in zicht. Een grote berghut op 1928m waar we een ciabatta prosciutto en vers water kopen.

DSC00772

Als we weer zijn uitgerust kiezen we de gemakkelijke Strada degli Scarubbi voor de afdaling en halverwege korten we de het lange pad af door het steile pad recht naar beneden te nemen.

DSC00775

DSC00759

Om 17:00 zijn we weer bij de auto en hebben een indrukwekkende wandeling gemaakt. Het soort wandeling waar je gerust 100 km voor om kunt rijden als je in de buurt bent.

Den Pasubio 52 Galleri

De track van vandaag. Klik voor download

9 thoughts on “Strada della 52 gallerie

  1. Prachtig..wat een mooie wandeling,moet je idd doen als je daar bent..wij zijn ondertussen ook al in Kreta geland,en zijn nog aan het bekomen en klimatiseren,…genieten jullie ook nog verder !

    • Dankjewel voor je reactie Kay. Het was een geweldige wandeling. Er loopt ook een lange afstand wandeling overheen. We zagen er ook pelgrims over heen lopen. Ik heb je avonturen ook gevolgd tot nu.. ik kan me gelukkig scharen bij de aardige Ollanders. Toen ik het verhaal las, had ik plaatsvervangende schaamte. 😥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s